onsdag 29 mars 2017

Bakslag...

Vid förra väderbakslaget hade jag turen att få möta dessa ståtliga kronhjortar ute i Kolmårdsskogen...



måndag 27 mars 2017

De oliktänkande fotograferna

Jag vill inleda denna artikel med att understryka att detta är min privata åsikt om naturfotografering och bildskapande.
Att ägna sig åt bildskapande inom den fotografiska genren är det många personer som sysslar med. Alla använder inte den klassiska systemkamera utrustningen, utan kanske sin mobil eller annan typ av fotografisk utrustning istället. Vilket den moderna tekniken givit möjlighet till. Framför allt smarttelefonen med kamera har gjort att vi faktiskt mer eller mindre allihopa, på ett eller annat sätt har en relation till bildskapande och den fotografiska bildens olika genrer. En del är naturligtvis mindre hängivna fotografer, andra brinner för detta ända ut i fingerspetsarna.

Länge har jag funderat över att, när jag öppnar en ny naturfotobok om exempelvis fåglar, ser den precis likadan ut som den jag precis tittat i eller den jag för den delen tittade i häromdagen, förra året eller till och med den jag först köpte, då jag började att intressera mig för naturfotografering för snart tio år sedan. Varför är det så!?

Ett ännu tydligare tecken på likriktning inom naturfotografin blir det när jag ser ett avsnitt av SVTs program ”Det stora fågeläventyret”. Deltagarna får i uppgift att fotografera fåglar i flykt. Bilderna ska sedan bedömas utifrån skärpa, komposition och vart skärpan sitter. En knivskarp fågel i flykt, där fokus MÅSTE sitta på ögat och ingen annanstans på fågeln. Inga som helst öppningar här inte för det egna bildskapandet och den personliga stilen. En bedömning helt klart i linje med att apa efter en skapad norm om hur en bra fågelbild ska se ut. Generellt tycker jag att naturfotograferingen här i Sverige verkligen är likriktad och ofta följer just denna typ av normer, likt detta. Artporträtt och bildstilar som mer eller mindre liknar varandra visas nästan uteslutande fram på föreläsningar och utställningar. Allt för sällan syns fotografen som utmärker sig från mängden, genom det egna bildskapandet och sitt egna personliga sätt gör en bild med kameran. I min mening är detta fruktansvärt synd och tråkigt att det är så här! Tänk istället om alla vågat fotografera fåglar/djur/blommor etc. på sitt eget vis!? Åtminstone är jag rätt säker på att vi hade haft en betydligt mer spännande fauna av bilder att titta och njuta av då.

Men det finns faktiskt de som vågar sticka ut om man letar lite. De fotograferna satsar faktiskt uteslutande på att ha en egen bildstil och även skapa sina bilder utifrån ett mer personligt sätt att uttryck. Två fotografer som jag tänker lite extra på är Terje och Malin Hellesø. De kanske inte alltid är så lika i allt det de fotograferar, men på något sätt kompletterar varandra ändå. Både i stil, tänk, uttryck och motiv. De här två fotograferna brinner verkligen för det personliga bildskapandet och allt vad det innebär. De har båda hittat personliga stilar som de arbetar med, men också nya spännande uttryck och sätt att skapa sina bilder på. Deras bildskapande följer inte alls någon annans stil eller sätt att skapa, utan de följer helt och hållet sitt eget inre, när de gör sina bilder. De är själva trendsättare och vågar därmed tänka utanför ramarna. Det resulterar såklart i att blickarna ofta vänds mot dem i och med deras egna bildstil och bildskapande. 

En av anledningarna till denna artikels uppkomst är att just historien om artikelbilden tydligt understryker det egna bildtänket. Idén om artikelbilden har jag inte kommit på själv, utan fick till mig av Terje. Det är en bild på en råbock utanför mitt eget köksfönster och min äldste sons prydnadsren/råbock. Bilden är i min mening nyskapande, vågad och har ett mycket eget uttryck, där en fantasifigur möter ett levande väsen av samma slag, mitt ute i skogen. Dessutom uttrycker den något personligt, då jag faktiskt upplevde båda dessa väsen själv, då bocken stod utanför mitt fönster och spanade. Helt briljant idé enligt min mening! Ett stort tack till dig Terje för idén till denna bild.

Slutligen vill jag därför puffa lite för att du nästa gång du ska göra en bild, försöker att lägga alla uttalade normer åt sidan, för hur en bild på ett djur (eller annat motiv) ska förväntas att se ut. Jag uppmanar därför till att överraska betraktaren genom att visa något eget, visa något nytt, våga sticka ut hakan och gör din egen bild av just din upplevelse och på ditt eget sätt!


söndag 26 mars 2017

Nu har storlommen åter kommit till Kolmården!

Nu är våren här på riktigt, då storlommen för första gången för året visade upp sig, i en av alla sjöarna här i Kolmården. Äntligen, du är så otroligt efterlängtad min vän. Nu har äntligen Kolmårdsskogen återfått sin själ...



tisdag 21 mars 2017

fredag 17 mars 2017

Den flirtande lilla sparvugglan...

Ett oförglömligt morgonmöte med den lilla sparvugglan, som nästan sovandes satt i en grantopp och studerade mig. Vid ett tillfälle flirtade den med mig också innan den slutligen bestämde sig för att jag nog inte var en sådan intressant filur och därmed begav sig iväg på nya äventyr...






torsdag 16 mars 2017

Fågelsträcken...

Vid slätterna nedanför Kolmården kommer alla gässen, svanarna och de första tranorna så här års. En tidig morgon begav jag mig till dessa slätter för att få uppleva vårens första skådespel, nämligen då gässen och svanarna gör entré på fälten, efter att ha sovit ute på en av alla sjöarna i omnejden, i väntan på att nästa dag ska gry...







 

måndag 13 mars 2017

Det stora snöovädret och den lilla björktrasten...

När snön föll som ymnigast, satt det en liten björktrast förvånat och spejade i en torrfura, långt in i Kolmårdsskogens dunkel. Kanske var den precis som vi andra, bekymrad över snöovädrets intensitet?!



lördag 11 mars 2017

fredag 10 mars 2017

Kronhjortarnas natt...

Bilder från en mörk vinternatt, då kronhjortarna vandrat ut ur de djupa Kolmårdsskogarna, ut på fälten i skydd av mörkret...